Slzovkovo – kroupové knedlíky
- 5 polévkových lžic slzovky
- 4 polévkové lžíce ječných krup
- 3l vody
- 4-6 polévkových lžic hladké kukuřičné mouky
- hrst jemně nasekaných čerstvých bylinek – pažitka, petrželka, koriandr
- muškátový oříšek
- špetka mořské soli
- pepř
Postup: Slzovku a kroupy nejprve namočíme na hodinu do vody. Poté je vaříme doměkka asi 50 minut, než se všechna voda vyvaří. Když je obilí uvařené, přivedeme si ve vedlejším hrnci k varu cca 2l vody na knedlíčky. Ze směsi odebereme 2 polévkové lžíce celého obilí a zbytek rozmixujeme. Nakonec smícháme celé obilí+ rozmixovanou směs, přidáme kukuřičnou mouku, bylinky, sůl, pepř, muškátový oříšek a vypracujeme tuhé těsto. Z těsta tvarujeme knedlíčky, které vkládáme do vroucí vody. Knedlíčky vaříme, dokud nevyplavou na hladinu (5 – 10 min), pak je hned vyndáme, aby se nerozvařily. Podáváme k omáčkám a tradičním českým jídlům místo knedlíků.
Doba přípravy: 20 min
Doba vaření slzovky: 60 minut namáčení slzovky a krup, vaříme je asi 50minut
Počet porcí: 12 knedlíčků Inspirováno receptem z Biokuchařky Hanky Zemanové