Dýňová polévka se slzovkovou zavářkou
- 1/2 středně velké dýně Hokkaido
- 4 lžíce slzovky
- 2 mrkve
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- zeleninový vývar
- koření : římský kmín, kari
- smetana
- dýňová semínka
- sójová omáčka Tamari
Postup:
Hodinu předem si namočíme slzovku a poté jí uvaříme do měkka (30 min). Cibuli a česnek orestujeme, přidáme dýni a mrkev, mícháme a vsypeme výše uvedené koření, zalijeme zeleninovým vývarem ( cc.1 litr) a lehounce vaříme pod pokličkou. Když je dýně s mrkví měkká, odstavíme a rozmixujeme ponorným mixérem. Z uvařené slzovky odebereme malé množství na ozdobu a zbytek také rozmixujeme. Polévku zahustíme rozmixovanou slzovkou, přidáme smetanu na zjemnění, lehce prohřejeme ( pokud polévka hodně zhoustne, můžeme vždy dolít trochu vody či vývaru). Dochutíme sójovou omáčkou Tamari. Na talíři ozdobíme slzovkou a dýňovými semínky, které předem upražíme na sucho na pánvičce.
Doba přípravy: 40 min
Doba vaření slzovky: 60 minut namáčení a 30 minut vařit
Počet porcí: 4