Slzovkové placičky s jarní cibulkou a petrželkou
- 8 polévkových lžic slzovky
- 0,75l – 1l vody
- kořenová zelenina (celer, mrkev, petržel, cibule) nebo zeleninový biobujón na dochucení (např.Würzl)
- 4 – 8 polévkových lžic celozrnné hladké špaldové mouky (pro bezlepkovou variantu použijte kukuřičnou) + 2 polévkové lžíce na obalení placiček
- 2ks jarní cibulky
- kudrnka nebo hladkolistá petrželka
- 2 čajové lžičky dijonské hořčice
- 1 polévková lžíce parmezánu
- špetka mořské soli
- 1 polévková lžíce olivového oleje
Postup:
Slzovku nejprve namočíme do vody. Poté ji dáme vařit společně s kořenovou zeleninou (místo ní lze použít bujón) a vaříme doměkka – asi 40 minut. Poté slzovku (můžeme použít i část zeleniny z vývaru) důkladně rozmačkejte např. vidličkou nebo rozmixujte. Pokud slzovku rozmixujete, směs bude řidší a je potřeba přidat více mouky. Přidejte hořčici, mouku, sůl, pepř, nadrobno nakrájenou jarní cibulku, petrželku, parmezán a vše pořádně smíchejte, až vznikne těsto. Namočte si ruce do studené vody a tvarujte z těsta placičky, které obalujte v mouce a opečete na rozpálené pánvi na lžíci olivového oleje dozlatova. Placičky lze také péct v troubě (v tom případě je neobalujte v mouce) na pečícím papíru při 180 °C asi 20 minut.
Doba přípravy: 30 min
Doba vaření slzovky: 60 minut namáčení slzovky, vaříme asi 40minut
Počet porcí: 4