Celozrnné lívance se slzovkou
- 6 polévkových lžic slzovky
- 0,75 – 1l vody
- 4 lžíce celozrnné špaldové hladké mouky
- 160 ml rýžového mléka
- 1 čajová lžička kypřícího prášku do pečiva bez fosfátů
- 1 menší vejce
- 1 polévková lžíce kokosového oleje
- špetka mořské soli
- mletá skořice
- špetka mletého vanilkového lusku
- + třtinový skořicový cukr nebo marmeládu bez cukru k podávání
Postup: Slzovku nejprve namočíme do vody a následně ji uvaříme doměkka – asi 30 – 40 minut. Poté slzovku rozmixujeme. Prošleháme vejce s mlékem a nalijeme do mísy k slzovce. Přidáme lžíci tekutého kokosového oleje. Smícháme mouku, kypřící prášek, sůl, skořici a vanilku a jemně přimícháme ke směsi slzovky a vytvoříme těsto. Lívanečky opékáme na kvalitní nepřilnavé pánvi bez tuku, případně můžeme pánev vytřít pár kapkami kvalitního oleje. Nakonec obalíme ve skořicovém cukru nebo potřeme zavařeninou.
Doba přípravy: 30 min
Doba vaření slzovky: 60 minut namáčení slzovky, vaříme asi 30minut
Počet porcí: 12 ks lívanečků